Et internship-program med et tettere fokus på bedriftene.
Bli en internship-bedrift hos oss!
Ved Institutt for internasjonal business (NTNU Ålesund) tilbyr vi internship som en integrert del av utdanningsløpet for både bachelor- og masterstudenter. Som praksisbedrift får dere muligheten til å samarbeide med motiverte og faglig sterke studenter – samtidig som dere bidrar til å styrke fremtidens arbeidsliv.
Vi søker samarbeid med bedrifter som ønsker å inkludere studenter i reelle arbeidsoppgaver og gi dem innsikt i organisasjonens drift, utfordringer og utvikling.
Bachelorstudenter
Bachelorstudentene har internship i vårsemesteret (januar–april) i sitt siste studieår. De kommer fra studieprogrammene:
Økonomi og administrasjon – internasjonal forretningsdrift
Markedsføring, innovasjon og ledelse
Internshipet varer i 15 uker, og studentene jobber to dager i uken i praksisbedriften. Tidspunktene avtales fleksibelt mellom student og bedrift.
Opptaksprosess
Rekrutteringsprosessen starter høsten før, og følger en strukturert modell:
I september/oktober inviteres bedriftene til en kick-off, der de holder korte pitcher for studentene
Studentene søker på inntil tre bedrifter
Studentene deltar i to intervjuer: ett internt med faglærere og ett som del av en speedintervju-runde med bedriftene
Både bedrifter og studenter lager en prioriteringsliste, og matching gjøres av instituttet
Vi stiller enkelte opptakskrav, blant annet at studenten må ha et karaktergjennomsnitt på minimum C. Målet er å sikre god motivasjon og egnethet – slik at både bedrift og student får en verdifull opplevelse.
Oppfølging og samarbeid
Vi har tett kontakt med våre praksisorganisasjoner gjennom hele perioden, og tilbyr:
Jevnlig dialog og veiledning
Deltakelse i fellessamlinger og erfaringsutveksling med andre virksomheter
En student med fersk kompetanse innen økonomi, markedsføring, ledelse og innovasjon
Masterstudenter
Masterstudentene har internship i høstsemesteret (august–november/desember), i tredje semester, altså på sitt andre år i utdanningsløpet. De kommer fra følgende masterprogram:
Siviløkonom (Master i økonomi og administrasjon)
Master i Management of Innovation and Sustainable Business Development
Internshipet varer i 14–15 uker, tilsvarende to arbeidsdager per uke. Bedrift og student avtaler selv når det passer best å gjennomføre praksisdager.
Studentdrevet prosess for masterstudenter
Internship for masterstudenter er mer studentdrevet. Det er ingen formell søknadsprosess eller matching fra instituttets side. Studentene har hovedansvar for å oppsøke bedrifter og gjøre avtaler selv, men får støtte og veiledning av faglærere underveis.
For å legge til rette for kontakt mellom studenter og virksomheter arrangerer vi en karrieredag i februar/mars, hvor bedriftene:
Presenterer sine internshipmuligheter gjennom korte pitcher
Deltar på stand og møter studentene direkte
Dette opplegget passer godt for bedrifter som ønsker mer fleksibilitet og ser verdien i et tett, men uformelt samarbeid.
Hva innebærer et internship for din organisasjon?
Engasjerte studenter som tilfører verdi
Våre studenter er motiverte for å bli bedre kjent med sunnmørsk arbeids- og næringsliv. De har oppdatert kompetanse og er klare til å bidra
Et solid nettverk med andre bedrifter
Vi har tett kontakt med bedriftene som deltar og har fellessamlinger med fokus på erfaringsutveksling og læring mellom organisasjonene.
Innblikk i hvem fremtidens arbeidstakere er
Å være tett på studentene, gir et innblikk i hvem fremtidens arbeidstakere er. Kanskje finner dere en ny ansatt?
Hva trenger jeg å vite for å være internship-bedrift?
Hva forventes av oss som bedrift?
Det forventes at praksisorganisasjoner tar imot våre studenter på en god måte. Studentene bør ha en veileder i organisasjonen som følger opp studenten jevnlig. Organisasjonen må ha egnede lokaler og et arbeidsmiljø som studenten kan bli inkludert i.
Hvor lenge varer et internship?
For bachelorstudenter starter internshipet andre uken i januar og varer til første uke i mai. For masterstudenter starter internshipet i slutten av august og varer til starten av desember. Studentene arbeider i bedriften et timeantall tilsvarende to dager. Student og bedrift står fritt til å avtale om det passer best med to hele dager eller om det er mer hensiktsmessig å fordele timene utover uken.
Hva kan studenten jobbe med?
Studenten bør ha arbeidsoppgaver som er relevant for studiet. Dette kan være deltakelse i daglig drift, eller man kan jobbe mer prosjektbasert med fokus på en problemstilling som organisasjonen ønsker innspill på.
Hvilken kompetanse kan studentene bidra med?
Studentene som deltar i internship kommer fra bachelor- og masterprogram ved Institutt for internasjonal forretningsdrift. På bachelornivå er de tilknyttet enten økonomi, administrasjon og internasjonal business eller markedsføring, innovasjon og ledelse. På masternivå rekrutteres studenter fra enten Master i økonomi og administrasjon (siviløkonom) eller Master i Management of Innovation and Sustainable Business Development.
Til sammen representerer studentene et bredt faglig spenn innen blant annet økonomi, strategi, markedsføring, innovasjon, bærekraft, prosjektarbeid og ledelse – og kan bidra inn i både operative og utviklingsrettede oppgaver i organisasjonen.
Les mer om innholdet i våre studieprogrammer på: www.ntnu.no/iif
Skal interns ha lønn?
Våre internship er ubetalt. Studentene har internship som en del av studiet sitt og får 15 studiepoeng for å ta faget. Siden studentene får studiepoeng er det ikke anledning til å gi lønn.
Hvordan skjer rekrutteringen?
Bachelorstudentene følger en strukturert søknadsprosess som gjennomføres høstsemesteret før praksisperioden. De søker på utlyste internship-stillinger med CV og søknad, gjennomfører et intervju med faglærere, og deltar deretter i speed-intervjuer med aktuelle bedrifter. Etter intervjuene prioriterer både studentene og bedriftene sine foretrukne kandidater, og vi gjennomfører matching basert på dette. Prosessen gir studentene verdifull jobbsøkererfaring og sikrer gode og gjennomtenkte matcher.
Masterstudentene er ansvarlige for å finne internshipplass selv. De deltar på en karrieredag der bedrifter presenterer sine internshipmuligheter og står på stand. Instituttet tilbyr støtte og veiledning underveis ved behov.
Ser dette spennende ut? Ønsker du å vite mer?